fbpx

pH-värden och hygienisk städning

En viktig faktor som ofta förbises vid städning är pH-värdet på de rengöringsmedel som används. Att förstå och anpassa dessa värden kan göra stor skillnad för både ditt hem och miljön. Det är också viktigt att reflektera kring skillnaden på en ”snyggt städad” yta och en hygieniskt ren sådan.

Vad är pH-värde?

PH-värdet mäter surhetsgraden i en lösning och varierar från 0 (mycket sur) till 14 (mycket basisk). Neutrala ämnen har ett ph-värde på 7. Vanliga städprodukter tenderar att vara antingen sura eller basiska för att bryta ner olika typer av smuts och fläckar.

Surt vs. basisk pH

Att förstå när du bör använda sura eller alkaliska (lösningar som är basiska) rengöringsmedel är nyckeln till effektiv städning. Ett surt pH-värde bekämpar effektivt kalkavlagringar och mineralfläckar. Ett alkaliskt pH-värde hjälper till att bryta ner fetter och oljor (t.ex. ingrodda smutsfläckar). Neutrala medel används för övriga ändamål, t.ex. diskning eller rengöring av känsliga material.

Balansera PH-värden för hållbarhet

Att använda produkter med extrema pH-värden kan vara skadligt för både ditt hem och miljön. Genom att välja neutrala eller milda rengöringsmedel kan du effektivt städa utan att skada ytor eller lämna rester. Detta är särskilt viktigt för känsliga material som marmor eller trä.

Så här gör vi:

  • Identifierar ytan: vilken typ av yta är det vi ska städa – behöver vi bryta ner fett eller avlägsna kalkavlagringar?
  • Väljer rätt produkt: vi använder alkaliska produkter för kök och sura för badrummen. Vi väljer neutrala alternativ när det är möjligt. Samtliga rengöringsmedel som behövs vid regelmässig städning ingår i det startkit du får när du prenumerera på våra tjänster.
  • Skyddar ytor och hälsa: vi undivker att skada känsliga ytor genom att använda produkter med lämpliga pH-värden. Dessutom minskas risken för irritation eller allergiska reaktioner.
  • Miljövänlig städning: genom att använda produkter med balanserade ph-värden bidrar vi till en mer hållbar och miljövänlig städning.

Att förstå och anpassa ph-värdena under städningen är inte bara bra för ditt hem utan också för miljön. Genom att göra medvetna val kan du skapa ett hälsosamt, rent och hållbart boende för dig själv och din familj.

Hygienisk städning

På Luxurief talar vi ofta om hygienisk städning till skillnad från en estetiskt tilltalande städning (”att det ska se snyggt ut”). Vår personal utbildas i att noga avlägsna (mekaniskt, med antingen torr eller fuktig metod) avlägsna all smuts – smuts om det tillåts ligga kvar kan leda till hälsomässiga problem (t.ex. allergier). Självklart kan du lägga till styling som moment i din städning, men snyggt innebär inte att en yta är ren! Vi förknippar oftast exempelvis hotell med lyx då dy ofta presenteras med ett ”snygg” rum och maskinstrukna lakan, men studier har visat på att hotellrum är en av de mest osanitära utrymmen du kan vistas i (t.ex. denna studie). Det tar tid och kompetens att städa så att ytor bli rent, något vi fokuserar och forskar vidare kring när vi utvecklar våra processer.

Kontakta oss

Har du frågor om denna artikel eller Luxurief? Kontakta oss via mejl och följ oss på våra sociala medier.

Instagram
LinkedIn